T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / DEMİRCİ - Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ortaokulu

OKULLUMUZ 5. SINIFLARINDA ÇOKLU YABANCI DİL EĞİTİMİ BAŞLADI

ÇOKLU YABANCI DİL EĞİTİMİ MODELİ NEDİR?

                 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 -2024 eğitim öğretim yılında belirlenen il ve okullarda pilot uygulama olarak uygulanan "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" 26 ildeki 32 okulda, ortaokul 5. sınıf seviyesindeki 2 bin 999 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

                 Geçen yıl pilot belirlenen 32 okulun 5. sınıflarında başlatılan proje, bu yıl 6. sınıflarda da devam ettiriliyor ve ayrıca yeni belirlenen 5. sınıflarda da uygulanmaya başladı.

                Yapılan okul, öğretmen, veli ve öğrenci anketleri neticesinde bu yıl kapsam genişletilerek, bu yıl 81 ildeki 300 okulda "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" uygulanmaya başladı. 2024-2025 eğitim öğretim yılında Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ortaokulu da ‘Çoklu Yabancı Dil Eğitimi’ programı kapsamına alındı. Uygulama ilçemizde ilk defa bu yıl ZGNK Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri ile başlamış olup, öğrenciler haftalık 40 ders saati eğitim almaktalar. Bu modelde haftalık 14 saat İngilizce ve 2 saat Almanca dersleri müfredat kapsamında okutuluyor. Sürdürülebilir bir uygulama hedeflendiği için gelecek sene de 6. Sınıflarda bu model uygulamaya devam edilecektir. Öğrenciler 6. Sınıfa geçtiğinde  8 saat İngilizce ve 2 saat Almanca dersleri alacak ve böylece kalıcı öğrenme sağlanmış olacaktır.

Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli ile aklımıza takılanlar

Bu model çocuğumun akademik başarısını engeller mi?

Öncelikle öğrencilerimizin 14+2 saat yabancı dil dersinin yanında, matematik, fen, sosyal, Türkçe ders saatlerinde bir azalma yoktur. Diğer okullarla aynı ders saatine sahiptir. Ayrıca konuşma ve dil merkezi tıpkı mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme gibi beynin sol yarım küresindedir. Yapılan araştırmalar, dil öğrenmenin matematiksel ve bilimsel yeteneği geliştirdiği kanıtlamaktadır.

Bu modelde erken yaşta dil öğrenmek çocuğun ana dil gelişimini etkiler mi?

Ana dil kültürünün yabancı dil ve onun kültürüne etkisi ön plandadır. Ana dilimiz yabancı dildeki cümle ve metinlerin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Kişilerin ana dilde iletişim becerilerini kazanmış olması, kazanılan bu beceriyi yabancı dilde de aynı şekilde kullanabilmeleri, ana dilin yabancı dile sağladığı bir avantaj olarak düşünülmelidir.

Öğrenci yabancı dilin yanında o dilin kültürünü de ister istemez öğrenecektir. Bu, öğrencinin kendi kültüründen uzaklaştığının bir göstergesi sayılamaz. Aksine öğrencinin bir başka kültürü öğrenmekle, karşılaştırma esasları içersinde kendi kültürel değerlerini daha iyi tanımasını sağlayacaktır.

-  Bu model neden önemli?

Günümüzde yabancı dil bilmek kişinin globalleşen dünyada kendine yer bulması için kaçınılmaz bir ihtiyaç olmuştur. Bunun farkında olan aileler erken yaşlardan itibaren çocuklarının ikinci bir dil öğrenmesini istemektedirler. Çocukların algıları erken çocukluk döneminde çok açıktır ve öğrenme hızları en üst seviyededir. Bu nedenle, erken yaşta yabancı dil eğitimi için adım atılması yabancı dili anlama, konuşma ve ana dili gibi hakim olma konusunda daha çok başarı sağlayacaktır.

 

- Erken Yaşta Dil Eğitiminin Artıları Nelerdir?

1.Çocuğunuz Eğlenirken Öğrenir

2.Öğrenmeye Kolaylıkla Aktif Katılım Sağlar

3.Matematiksel ve Bilimsel Yeteneği Gelişir

4.Özgüven Sahibi Olur

5.Hızlı ve Doğru Bilgi Edinir

6.Farklılıklara Rahat Uyum Sağlar

7.Üçüncü Bir Yabancı Dil Öğrenmesi Kolaylaşır

25-09-202425-09-202425-09-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.09.2024 - Güncelleme: 25.09.2024 15:36 - Görüntülenme: 126
  Beğen | 0  kişi beğendi